با طولانی شدن دورهی بحران کرونا ویروس، برای بسیاری از والدین این سؤال پیش آمده که چطور میتوانند تا زمان بهبود شرایط، به کاهش اضطراب و حفظ سلامت و شادابی روان کودک کمک کنند. در این مقاله میخواهیم ۵ راهکار ساده برای افزایش تابآوری روانی و کمک به کودکان دلبندتان در دوران کرونا به شما معرفی کنیم. این راهکارها گرچه به نظر پیش پا افتاده میآیند، امامیتوانند معجزه آفرین باشند.
۱) آرام و مثبت باشید
یک راهکار بسیار خوب برای کمک به کودکان در دوران کرونا آرام بودن و مثبتاندیشی است. وقتی کنار کودکانتان هستید، تا هرچقدر که برایتان مقدور است مثبت و آرام رفتار کنید؛ حتی اگر خودتان مضطرب، وحشتزده یا افسرده هستید.
کودکان شما از رفتار و احساسات شما در برابر رخدادها پیام دریافت میکنند. پیامهایی که روی احساسات و واکنش آنها تأثیر مستقیم میگذارد. در نتیجه اینکه در ظاهر آرام و خوشبین به نظر برسید مهم است حتی اگر در باطنتان اوضاع جور دیگری است.
برای مثبت و آرام نگه داشتن خودتان و فضای خانه میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- استفاده از تجسم و مصورسازی:
تصور کنید که در جای آرامشبخشی هستید (مثلاً کنار دریا یا در کافه مورد علاقهتان) -
استفاده از تکنیکهای تنفس عمیق
این دو روش را یاد بگیرید و به فرزندانتان نیز بیاموزید. حتی میتوانید در قالب یک فعالیت خانوادگی این کارها را انجام دهید تا خودتان و فرزندانتان به حس و حال بهتری دست بیابید. -
به نکات مثبت اشاره کنید.
در مورد اینکه چگونه همهی مردم جامعه با همدلی و همکاری یکدیگر در حال تلاش برای نابودی این ویروس هستند، صحبت کنید. کودکان را تشویق کنید که به این حرکت اجتماعی بپیوندند؛ مثلاً دستانشان را بشویند، به صورتشان دست نزنند و زمان سرفه و عطسه از دستمال کاغذی استفاده کنند یا سرشان را به زیر آرنج ببرند. در مورد مهربانی و شفقت صحبت کنید، در مورد اینکه چگونه خروج از شرایط بحرانی میتواند باعث تقویت جامعه و مردم دنیا شود.
۲) در مورد بحران کرونا با کودکان صحبت کنید
زمانی که در مورد کرونا ویروس با کودکان صحبت میکنید، با این سؤال شروع کنید که از کرونا ویروس چه میدانند و فکر میکنند که چه اتفاقی رخ داده است. اگر کودک اطلاعات درستی را ذکر کرد، تشویقش کنید و اگر اطلاعات نادرست، مباحث اغراق شده یا افکار منفی انگارانهای را به زبان آورد، با ملایمت و شفقت سخنش را تصحیح کنید. با روی باز از سؤالات کودک و بیان نگرانیهایش استقبال کنید و تا حدی که میتوانید پاسخگوی این موارد باشید.
یادتان باشد که کوچک کردن یا بیاهمیت نشان دادن نگرانیهای کودک باعث کم شدن اعتماد آنها به شما و بدتر شدن اضطرابشان میشود. مثلاً نگویید: «تو لازم نیست نگران کرونا باشی چون سنت کمه و برات خطرناک نیست». یک راهکار خیلی مؤثر برای کمک به کودکان در دوران کرونا این است که به نگرانیهایش گوش دهید و آنها را تصدیق کنید. اگر نگرانی اشتباه بود، با ارائهی توضیحات او را قانع کنید.
وقتی میخواهید اطلاعاتی در مورد ویروس کرونا به کودک بدهید، سعی کنید که اطلاعاتی محدود ولی صادقانه به او منتقل کنید. وقتی میخواهید مطلبی را توضیح بدهید، از واژگانی استفاده کنید که کودک متوجه شود. هرجا به نظر رسید که کودک گیج شده است، از او بپرسید که فهمیده است یا نه.
جزئیات اضافی را حذف کنید. مثلاً لازم نیست کودک شما در جریان باشد که تختهای بیمارستانی در استان مازندران کم آمده است. اینها را نگویید، مگر در شرایطی که کودک از شما مستقیماً سؤال کند.
برخی از والدین میگویند که چون اطلاعات کافی در مورد پیشگیری از کرونا و توصیههای بهداشتی ندارند، هنوز با کودک خود صحبت نکردهاند. اشکالی ندارد، لازم نیست که شما همه چیز را بدانید. فقط کافی است راه ارتباطی بین شما و کودک باز باشد. یکی از راهکارهای بسیار مؤثر برای کمک به کودک در دوران کرونا حفظ مکالمات کوتاه با کودک در مورد شرایط است. اگر کودک سؤالی از شما کرد که نمیدانستید، تشویقش کنید و با هم دیگر برای یافتن پاسخ سؤال تلاش کنید. مثلاً در اینترنت جستوجو کنید یا از شخصی مطلع بپرسید.
آیا باید در مورد شرایط اقتصادی هم صحبت کرد؟ بحران کرونا فشار مالی زیادی به بسیاری از افراد جامعه آورده است. اگر میخواهید در پول تو جیبی فرزندتان تغییری ایجاد کنید یا کل خانواده باید در مورد چیزهایی صرفه جویی کنند، با کودک صحبت کنید. در غیر این صورت نیازی نیست که فرزندتان از مشکلات اقتصادی باخبر باشد. تصمیمات و برنامههای اقتصادی خانواده را در یک جلسهی دوستانه خانوادگی مطرح کنید. مشکلات را به صورت منطقی و بیتعارف مطرح کنید. ولی با واکنش کودک نسبت به شرایط جدید همدلانه برخورد کنید.
۳. کمک به کودکان در دوران کرونا با همدلی کردن
همدلی کردن با نوجوانان و جوانانی که در آستانهی بزرگسالی هستند بسیار مهم است. به هر حال آنها در عنفوان جوانی هستند و دوست دارند به مهمانی، کنسرت و سینِما بروند، فعالیتهای ورزشی داشته باشند یا فارغالتحصیلی از دبیرستان را جشن بگیرند. همچنین برنامههای درسی و مدرسهای بسیاری از دانش آموزان با مشکلات زیادی مواجه شده و احتمالاً با باز شدن مدرسه فشار زیادی به آنها وارد بشود.
واقعیت این است که تغییر این شرایط و اصلاح این مشکلات برای شما غیرممکن است. به عنوان والدین کودک باید با او همدلی کنید، به حرفهایش گوش بدهید و احساساتشان را تصدیق کنید. بیاهمیت نشان دادن یا کوچک کردن مشکلات کودک اصلاً پاسخ مناسبی نیست. مثلاً به کودک نگویید که «قوی باشد» یا «بزرگ شود یادش میرود». این دست جملات بسیار مخرباند. همچنین سعی کنید که صبور باشید و بدخلقی آنها را تحمل کنید. به هر حال مواجه شدن با استرس شرایط کنونی برای کودکان و نوجوانان دشوار است.
۴. به کودکان دلگرمی بدهید
کودکان به دلگرمی نیاز دارند، مخصوصاً دلگرمی که از سوی والدین باشد. یکی از بهترین راهکارهای کمک به کودکان در دوران کرونا این است که به آنها بگویید اکثریت افرادی که به این ویروس مبتلا میشوند، مریضی حادی نمیگیرند؛ به ویژه اینکه بیماری حاد تنفسی در بین کودکان کمتر شایع است. به کودک خود بگویید بحران کرونا هرچقدر هم سخت باشد، به امید خدا به سلامت از آن رد میشویم و او به زودی میتواند به مدرسه برود، با دوستانش برنامه داشته باشد و فعالیتهای خود را از سر بگیرد.
۵. لازم نیست کودک شما همهی اخبار کرونایی را بشنود
برای ما بزرگسالان اطلاع از اخبار درست، بهروز و دقیق، مفید است ولی ذهن کودکان و نوجوانان توانایی کمتری در پردازش اخبار بد و بحرانی دارد. درواقع ذهن کودک از اخبار بد، تأثیرات مخرب و منفی میگیرد. گوش دادن به اخبار را به ساعاتی موکول کنید که کودک در کنار شما حاضر نباشد. البته برای خودتان هم بد نیست که گهگاهی از اخبار کرونایی دور شوید و یک زنگ تفریح به خود بدهید.
دیدگاه ها