داکتاپمجله سلامت و پزشکیشیوع کرونا، علائم، پیشگیری و درمان
داکتاپ
نویسنده:
داکتاپ
لایک کردن
اشتراک گذاری
شیوع کرونا، علائم، پیشگیری و درمان

این روزها ویروس جدیدی به نام کرونا(COVID_19) در حال انتشار و مبتلا کردن نیمی از دنیاست. متاسفانه پای این ویروس به ایران هم باز شده. علائم این بیماری در اکثر مبتلایان خفیف است و دوره نهفتگی ۲ تا ۱۴ روز دارد؛ اما در برخی دیگر خطرناک و کشنده است. سوالات بسیاری درباره این ویروس جدید مطرح است از جمله: کرونا چیست؟ احتمال کشندگی آن چقدر است؟ چه علائمی دارد؟ راه های پیشگیری چیست؟ بد نیست در ادامه اطلاعات بیشتری از آن به دست بیاوریم. کرونا ویروس(COVID_19) نوع ملایمی از عفونت فراگیر است .ویروس کرونا در یک بازار فروش محصولات گوشتی در شهر ووهان چین شروع شد که حیوانات مختلفی در انجا وجود دارند. کرونا ویروس جدیدی نیست و قبلا هم مدل های مختلفی ازون وجود داشته؛ به نام های SARS که درسال ۲۰۰۳ شناخته شد و منبع ان از گربه ها بوده است و ویروس دیگر MERS نام دارد که درسال ۲۰۱۲ شناخته میشود و از گوشت شتر آمده بود؛ و اما کروناویروس که در سال ۲۰۱۹ از شهر ووهان چین شروع شده و در حال حاضر درحال انتشار است؛ اما اینکه سر و کله اش از کجا پیدا شده دقیقا مشخص نیست با اینحال سوپ ها و خوراکی های تهیه شده از مار و خفاش مظنون اصلی این ماجرا هستند. نکته جالب که شاید کمتر کسی آن را بداند این است که با اینکه قدرت سرایت کرونا از سارس و مرس بیشتر است ولی قدرت بیماری زایی کمتری نسبت به این دو ویروس دارد.

شیوع کرونا و بهبود بیماران و آمار مرگ:

 

 

علائم بیماری کرونا و راه های پیشگیری از آن:

سازمان بهداشت جهانی با ارائه اطلاعات دقیق درباره علائم و توصیه های پیشگیری سعی دارد شما را تا حد ممکن ازابتلا به این ویروس حفظ کند. کرونا در ابتدا علائمی مثل سرماخوردگی دارد ولی علائم اصلی که آن را از سرما خوردگی جدا میکند سرفه های خشک،تنگی نفس و تب بالا( بیشتر از ۳۸ درجه) است. برخی بیماران ممکن است دردهای عضلانی،گرفتگی، آبریزش بینی، گلو درد و اسهال نیز داشته باشند. برخی از افراد بدون اینکه علائم آن را داشته باشند ممکن است به آن مبتلا باشند و تا بروز این علائم ممکن است ۲ تا ۱۴ روز به طول بیانجامد پس بهتر است طی این ۱۴ روز احتیاطات لازم انجام شود. همچنین تقریبا ۸۰ درصد افراد بدون نیاز به درمان خاصی بهبود یابند.

پیشگیری:

سازمان بهداشت جهانی موارد زیر را به عنوان بهترین راه های جلوگیری از کرونا اعلام کرده است:

  • به طور مرتب دست هایتان را به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید؛ این کار به خصوص بعد از عطسه و سرفه، بعد از مراقبت از بیماران، قبل،حین و بعد از آماده سازی غذا، قبل و بعد از خوردن غذا و وقتی که از بیرون به خانه میرسیم ضروری است.
  • به بینی، چشم و دهان خود تا جایی که ممکن است دست نزنید.
  • تا جایی که ممکن است در خانه بمانید و به جاهای شلوغ و پر تردد رفت و آمد نکنید.
  • به هیچ عنوان با همدیگر دست ندهید و هنگام برخورد فاصله را بیشتر از ۳ فوت یا ۱ متر رعایت کنید.
  • موقع عطسه و سرفه دهان خود را با دستمال بپوشانید و بعد از استفاده دستمال را دور بیندازید.

 

عواملی که در پیشگیری کرونا تاثیری ندارند:

 عواملی که در پیشگیری کرونا تاثیری ندارند 

 

پیشگیری از کرونا در محل کار:

  پیشگیری کرونا در محل کار

 

پیشگیری در متروها:

با شیوع کرونا در ایران نگرانی ها بابت حضور تو فضای عمومی زیاد شده. با اینکه توصیه پزشکان به شما این است که تا جایی که ممکن است در خانه بمانید و از وسایل نقلیه عمومی استفاده نکنید ولی اگر مجبور به بیرون رفتن بودید از دستکش استفاده کنید و بعد از یکبار استفاده آن را دور بیندازید. خوشبختانه اقداماتی برای پیشگیری از کرونا در متروهای تهران انجام گرفته؛به این صورت که تمام خط ها به صورت روزانه با سیستم های مکانیزه شستشو و ضدعفونی میشوند. علاوه بر آن برای مراقبت بیشتر تمام آب خوری های مترو جمع شده و هندریل پله برقی هاهم هر روز ضدعفونی میشوند.  

آیا کرونا کشنده است؟

این روزها خبر های زیادی(درست یا نادرست) از طریق دوست و آشنا و یا رسانه های اجتماعی میبینیم که باعث نگرانی و وحشت بسیاری از ما شده است؛ اگرچه قسمت اعظم این ترس و آشفتگی عدم داشتن اطلاعات کافی و درست است ولی بد نیست بدانید که خطر بیماری زایی کرونا نسبت به بیماری های ویروسی مشابه از همین خانواده کمتر است. به طور متوسط از هر ۶ نفر مبتلا تنها ۱ نفر درگیر خطرات جدی کرونا شده است. این بیماری شامل کودکان نمی شود و تاکنون هیچ کودکی( تا ۸ سال) مبتلا نشده است. نرخ مرگ و میر در افراد بیمار ۲% است، آن ۲% افراد مسن و افراد با سابقه بیماری های قلبی، دیابتی و فشار خون بالا هستند. پس در صورت رعایت نکات بهداشتی به راحتی میشود جلوگیری کرد و جای نگرانی وجود ندارد.

راه درمان کرونا چیست؟ خانه یا بیمارستان؟

اگر علائم خفیف دارین و از سرفه خشک،تنگی نفس و تب شدید خبری نیست به بیمارستان مراجعه نکنین؛بهترین راه این است که در خانه بمانید و استراحت کنید. بهترین راه های خود درمانی در خانه :

  • خوردن غذای سالم
  • نوشیدن مایعات فراوان
  • استراحت کامل و مراقبت

بوسیله این روش ها با مراقبت از خود، دیگران را هم در امان نگه میدارید.  

مراجعه به بیمارستان:

طبق فلوچارت منتشر شده ی وزارت بهداشت در صورت وجود علایم زیر بیمارانی که احتمالا مبتلا به کرونا هستند و تحت درمان سرپایی قرار دارند می بایست بصورت روزانه مورد پایش قرار گیرد و وضعیتشان سنجش شود و در صورت مشاهده ی علایم زیر به پزشک مرکز جامع سلامت ارجاع شود و پزشک تصمیم بگیرد که فرد نیاز به ارجاع به مرکز تخصصی دارد یا ادامه درمان و یا درمان های حمایتی اضافه شود : ۱ . تنگی نفس و تنفس دشوار ۲ . علائم کاهش سطح هوشیاری ۳ . تشدید سرفه ، ایجاد سرفه خلط دار ۴ . عدم قطع تب بعداز ۵ روز از درمان هنوز واکسن و داروی خاصی برای درمان این ویروس کشف نشده ولی با این حال افراد مبتلا باید برای رفع علائم احتمالی از خود مراقبت کنند و در صورت لزوم و وجود علایم شدید بستری شوند. اکثر آنان تحت مراقبت های پزشکی درمان میشوند و بعد از چند روز به زندگی عادی برمیگردند. بهتر است که از قبل بیمارستان های فعال برای مراجعه را بشناسیم تا موقع نیاز وقت را تلف نکنیم.  

نکات غذایی و سلامتی:

در صورت نبود علائم جدی بهتر است در خانه مانده و از خودمراقبت کنید. نکته مهم اینکه در خانه باید سبک زندگی سالم را داشته باشید. یعنی رژیم غذایی خود را رعایت کنید، خواب کافی داشته باشید، ورزش کنید و ارتباط خود را با خانواده ودوستان از طریق شبکه های اجتماعی حفظ کنید اما به شرطی که اجازه ندهید هر اخبار نادرستی آرامشتان را بهم بزند. برای رژیم غذایی لازم است که این چند نکته را به خاطر بسپارید:

  • گوشت و تخم مرغ را قبل از استفاده به طور کامل بپزید.
  • گوشت حیواناتی که بر اثر بیماری مردند نباید خورده شوند.
  • چای و دمنوش گیاهی نخورید.
  • از آنتی بیوتیک ها مخصوصا بدون تجویز پزشک استفاده نکنید.

 

آیا ماسک مارا از ویروس کرونا در امان نگه میدارد؟

منابع زیادی هستند که استفاده از ماسک را به همه افراد(چه سالم و چه بیمار) توصیه میکنند و بعضی منابع دیگر کاملا برعکس آن، عقیده دارند که استفاده از ماسک برای افراد سالم عملا بی فایده است. به طور کلی ما از دو نوع ماسک برای محافظت از بیماری استفاده میکنیم. ماسک ساده و ماسک N95 که بیشتر کارکنان بیمارستان از آن استفاده میکنند و مخصوص بیماری های تنفسی است. این ماسک می تواند ذرات معلق هوا را با کارایی ۹۵% فیلتر کند. این ماسک برای چه کسانی مناسب است؟؟ چه موقع باید از ان استفاده کنیم؟

  • اگر سالم هستید و به این ویروس مبتلا نیستید فقط در صورتی از ماسک استفاده کنید که درحال مراقبت یا در فاصله نزدیکی با فرد آلوده به کرونا هستید.
  • اگر عطسه یا سرفه میکنید باید از ماسک استفاده کنید
  • توجه داشته باشید که قبل از ماسک زدن باید دستان خود را با آب و صابون یا الکل ضدعفونی کنید.
  • ماسک را طوری بر صورت خود بزنید که به طور کامل بینی و دهانتان را بپوشاند و هیچ شکافی بین ماسک و صورت نباشد.
  • به ماسک وقتی که روی صورتتان است دست نزنید درغیر این صورت دستان خود را ضدعفونی کنید.
  • هنگام درآوردن یا تعویض ماسک آن را از پشت جدا کرده و در سطل در بسته بیندازید.

چقدر احتمال دارد کرونا بگیریم؟

اگر مدت زیادی است در جایی که کرونا شیوع پیدا نکرده نبوده ایم یا به مناطق آلوده سفر نداشته ایم و یا با افرادی که ممکن است آلوده به کرونا باشند ارتباط نزدیک نداشتیم، احتمال ابتلا به این ویروس خیلی کم است. با این حال بهتر است اطلاعات و آموزش های لازم را فرا بگیریم و در برخورد خود و اطرافیان احتیاط های لازم را انجام دهیم. اگر در منطقه ای زندگی میکنید که کرونا منتشر شده باید خطر آن را جدی بگیرید. اگرچه ممکن است خیلی از افراد به صورت خفیف مبتلا شوند ولی در صورت عدم مراقبت ممکن است جان خود و اطرافیان خود را به خطر بیندازد. اگرچه احتمال مرگ و میر ۲% است ولی باید خطرات ناشی از آن را جدی گرفت.  

آیا ممکن است از حیوانات خانگی به کرونا مبتلا شویم؟

خیر. هنوز مدرکی دال بر اینکه حیوانات خانگی مانند سگ و گربه الوده یا ناقل ویروس کرونا باشند در دسترس نیست. با اینحال برای محافظت از خود نکته های زیر توصیه می شود:

  • از رفتن به فروشگاه ها یا بازار حیوانات زنده خودداری کنید.
  • از تماس مستقیم، لمس و نوازش حیوانات خودداری کنید.
  • ایمنی و بهداشت غذایی را رعایت کنید و ازخوردن غذاهای خام و نپخته، شیر و سایر اعضای بدن حیوانات خودداری کنید.

آرامش روانی مهم تراز هرچیزی است

اگرچه ویروس کرونا خطرناک است و در صورت عدم رعایت ممکن است تبدیل به بیماری جدی شود ولی اگر پیشگیری های لازم را انجام دهیم و موارد بهداشتی را رعایت کنیم احتمال ابتلا بسیار کم است و جای نگرانی ندارد. مهم ترین نکته ای که وجود دارد این است که ما باید در این شرایط بیشتر از جسممان مراقب ذهن و روانمان باشیم؛ چراکه حرفای ناامید کننده و ترسناک مثل سم در بدن پخش میشود و سیستم ایمنی بدن مارا کاملا مختل میکند. بقول کاترین پاندر در کتاب "قانون شفا": قوی ترین نیرویی که خداوند در جهان آفریده نیروی درمانی ما برای زنده ماندن است. این کلمات هستند که هورمون در بدن ما آزاد میکنند نه غدد. ما باید تفکرات قدرتمند داشته باشیم و هم از لحاظ جسمی و هم روحی از خود مراقبت کنیم. پس بیایید در این روزها افکار و انرژی های منفی را دور بریزیم و ترس و استرس را کنترل کنیم. زندگی انقدر ها هم که فکر میکنیم سخت نیست فقط کافی است یاد بگیریم باهراتفاقی درست روبرو بشیم.

 

به دنبال دریافت مشاوره از بهترین پزشکان هستید؟در کوتاه ترین زمان با بهترین پزشکان مشاوره بگیرید.پیشنهاد بهترین متخصصان
دیدگاه ها
اینجا محل درج سوالات پزشکی نیست. به این منظور از قسمت مشاوره استفاده کنید.