داکتاپمجله سلامت و پزشکیطراحی لبخند چگونه ایجاد می شود؟
داکتاپ
نویسنده:
داکتاپ
لایک کردن
اشتراک گذاری
طراحی لبخند چگونه ایجاد می شود؟

 

لبخند چیست؟

انسان‌ها به کمک ساختار و حرکات لب‌ها و دندان ‌ها در هنگام لبخند، قادرند طیف وسیعی از احساسات را ابراز کنند. می‌توان گفت لبخند، نشانگر و مشخص کننده میزان کارایی فرد در اجتماع است.

شواهد تاریخی نشان می‌دهد که اِتروسک‌ها ( تمدنی با تبار غیر هند و اروپایی در 800 سال قبل از میلاد مسیح ) و فنیقی‌ها ( از اقوام سامی‌تبار در 900 سال قبل از میلاد مسیح ) به زیبایی لبخند توجه داشته‌اند. آنها به دقت عاج حیوانات را تراش می‌دادند تا شکل، فرم و رنگ دندان طبیعی را بازسازی نمایند.

 

تاریخچه طراحی لبخند

در قرن 18 میلادی، دندانپزشکی به عنوان یک رشته مستقل از پزشکی شناخته شد و شاخه‌های متنوع آن ایجاد گردید. (1761-1678) Pierre Fauchard از کشور فرانسه به عنوان رهبر این جنبش شناخته می‌شود. فوشار به همراه سایر همکارانش، دندانپزشکی را مدرنیزه کرده و سطح آن را ارتقا بخشید. وی از درمان‌های زیبایی در دندانپزشکی نیز حمایت گسترده‌ای کرد. 


اهداف طراحی لبخند

هدف از طراحی لبخند، درمان جامع زیبایی و ایجاد سیستم جونده متعادلی است که در آن دندان‌ها، بافت‌های نرم، عضلات، ساختار استخوانی و مفاصل در هارمونی و هماهنگی کامل با هم قرار گرفته و عمل کنند. به علاوه با طراحی لبخندی زیبا می‌توان تاثیر بسزایی در افزایش اعتماد به نفس افراد و ارتقا زندگی اجتماعی آنها داشت. 


اجزای یک لبخند زیبا چیست؟

هماهنگ سازی یک لبخند زیبا نیازمند یکپارچه‌سازی ترکیب دندانی و ترکیب صورتی است. به بیان دیگر، مجموعه دندان‌ها و ترکیب صورت سهم مشترکی جهت دستیابی به یک لبخند زیبا دارند. منظور از ترکیب صورتی، بافت نرم و سخت (استخوان های) صورت است. ترکیب دندانی به دندان‌ها و ارتباط آنها با بافت لثه مربوط می‌شود.


اجزای ترکیب صورتی چیست؟

طبق استاندارد زیبایی، زیبایی صورت شامل قرارگیری مناسب اجزاء، قرینگی و نسبت‌های صحیح صورت می‌باشد. تجزیه و تحلیل، ارزیابی و طرح درمان برای زیبایی صورت، رویکرد و درمان‌های چندگانه ای را طلب می‌کند مانند درمان مرتب ساختن دندان‌ها یا ارتودنسی، جراحی‌های فک و صورت ، درمان‌های پریودنتال (لثه ای)و جراحی پلاستیک.

دو ویژگی صورت که نقش بسیار مهمی‌در طراحی لبخند ایفا می‌کند شامل موارد زیر است :

  • خطی فرضی و افقی که مردمک چشم‌ها را بهم متصل می‌کند.
  • لب ها

خط بین مردمکی باید به خط وسط صورت عمود باشد. لب‌ها نیز در طرح لبخند اهمیت بسزایی دارند و در بعضی موارد محدودیت هایی را در جهت طراحی لبخندی زیبا ایجاد می‌کنند.  اگر در دو ویژگی یاد شده، ناهماهنگی‌های واضحی دیده شود، لازم است قبل از آغاز درمان دندانپزشکی و اصلاح ترکیب دندانی، ترکیب صورتی و نسبت بین اجزای صورت اصلاح شود.  این کار توسط ارتودنسی و یا جراحی‌های فک و صورت انجام می‌شود.  

 

طراحی لبخند

 

 

عناصر حیاتی طراحی لبخند به شرح زیر است:

اجزاء دندانی:

  • ارتفاع دندان

  • ابعاد دندانی

  • سطح یا نقطه تماس بین دندانی

  • جنسیت، سن و نوع شخصیت فرد

  • تقارن و تعادل

 

اجزاء بافت نرم:

  • سلامت لثه

  • هماهنگی  سطوح لثه ­ای

  • خط لبخند

 

در ادامه شما را با برخی از این عناصر حیاتی بیشتر آشنا میکنیم :


ابعاد دندانی

برای آفرینش یک لبخند زیبا، نسبت‌های صحیح و مناسب دندان اهمیت بسزایی دارد. نسبت‌های دندانی نیز به نوبه خود با مورفولوژی صورت مرتبط می‌باشند.  آنچه در طراحی یک لبخند زیبا اهمیت زیادی دارد آن است که دندان‌های پیش مرکزی باید دندان‌های غالب در هنگام لبخند باشند و باید نسبت‌های مناسب را نشان بدهند. به بیان دیگر، دندان‌های پیش مرکزی ( سانترال‌ ) زیبا و مناسب، کلید دستیابی به یک لبخند زیبا هستند. به همین جهت لازم است که نسبت‌های دندان‌های پیش از نظر اصول زیبایی و ریاضی کاملاً درست باشد.


قرینگی و تعادل

قرینگی یعنی هارمونی در قرارگیری اجزای یک مجموعه. قرینگی در طول و عرض دندان‌های پیش امری مهم و حیاتی به شمار می‌آید. هرچه از خط وسط صورت به سمت عقب حرکت کنیم. کمتر قرینگی مطلق را مشاهده می‌کنیم. بکارگیری بعضی از خصوصیات دندانی مانند ناهمسانی در دندان‌های پیش کناری و نیش سبب می‌شود بتوانیم لبخندی سالم، منحصربفرد؛ دینامیک و زنده خلق کنیم. تعادل یا بالانس به این صورت تعریف می‌شود که وقتی با چشم به لبخند نگاه می‌کنیم و از خط وسط صورت به سمت خلف، دندان‌ها را تعقیب می‌کنیم باید سمت راست و چپ لبخند کاملاً متعادل باشد.


سلامت لثه ای

لثه مانند یک قاب، دندان را در بر می‌گیرد. بنابراین سلامت لثه نقش قابل توجهی در نتیجه درمان زیبایی دندانپزشکی دارد. نکته‌‌ای که باید بدان توجه نمود این است که سلامت بافت لثه از پیش شرط ‌های شروع درمان زیبایی است. لثه سالم دارای ویژگی‌های زیر است:

رنگ لثه صورتی کم رنگ است، نمای مات، پوست پرتقالی دارد.


خط لبخند

 خط لبخند به خط فرضی گفته می‌شود که از لبه دندان‌های قدامی‌فک بالا می‌گذرد و انحنای بوردر فوقانی لب پائین را در هنگام لبخند تقلید می‌کند. اشاره دیگری که برای خط لبخند معرفی می‌شود، این است که در هنگام لبخند دندان‌های پیش  بلندتر از نیش‌ها دیده شوند یا اینکه حداقل از آنها کوتاه تر نباشند. این رویکرد اخیر در مواردی که لب متقارن است و یا انحنای زیادی هنگام لبخند دارد، مفید است.


لبخند زیباترین احساس انسان است 

 آنچه که باید بدان توجه نمود این است که آفرینش یک لبخند باید به گونه  ای باشد که هم زیبا باشد و هم عملکرد دندانها مناسب باشد. درمان طراحی لبخند باید حتی  المقدور محافظه کارانه باشد. و آسیبی به دندان‌های سالم وارد نکنیم.  هدف آن است که در درمان‌ها حداقل ممکن از دندان تراش بخورد و نتیجه درمان بهترین زیبایی و ماندگاری را داشته باشد. این امر نشان می‌دهد که درمان زیبایی، درمانی است که دانش شاخه‌های گوناگون دندانپزشکی را نیاز دارد و چنانچه لازم باشد باید درمان ارتودنسی، پریو و جراحی برای رسیدن  به یک نتیجه مناسب لحاظ شود.


عوارض طراحی لبخند

  • عوارض بلیچینگ: ممکن باعث کاهش استحکام مینای دندان شود و در نتیجه افزایش حساسیت دندان ها.

  • عوارض لمینت: برای گذاشتن روکش روی دندان بخشی از مینای دندان تراشیده می شود و اگر روکش سرامیکی لمینت استحکام کافی نداشته باشد به دلیل از بین رفتن کمی از مینای دندان ،دندان مستعد پوسیدگی شده و به تغییر دما نیز حساس می شود.

  • عوارض ارتودنسی: زرد شدن و پوسیدگی دندان یکی از عوارض ارتودنسی است که آن هم به دلیل عدم رعایت مناسب بهداشت دندان هاست.


پیشگیری از عوارض طراحی لبخند

برای پیشگیری از عوارض طراحی لبخند بهتر است در وهله اول ضمن مراجعه به متخصص دندانپزشکی مجرب، از کیفیت موادی که برای دندان هایتان مصرف می شود اطمینان پیدا کنید و پس از انجام کار نیز حتما به بهترین نحو بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.

 

به دنبال دریافت مشاوره از بهترین پزشکان هستید؟در کوتاه ترین زمان با بهترین پزشکان مشاوره بگیرید.پیشنهاد بهترین متخصصان
دیدگاه ها
اینجا محل درج سوالات پزشکی نیست. به این منظور از قسمت مشاوره استفاده کنید.