مشکلات دندانپزشکان
دندانپزشکی یکی از مشاغلی است که در ظاهر سراسر درآمد و آرامش است اما در حقیقت دشواریهای بسیار زیاد داشته و نیاز به دانش، مهارت، تجربه، ظرافت و حتی هنر قابل توجهی دارد. دندانپزشکان در طول زندگی تحصیلی و کاری خود با مشکلات و موانع بسیاری روبرو هستند که شاید تا به حال به طور جدی به آن پرداخته نشده است. مشکلاتی اعم از فشار های اقتصادی در زمان شروع کار، مشکلات مالیاتی، آسیب های جسمی و.. همه از مواردی هستند که دندانپزشکان در طول زندگی کاری و شخصی خود با آنها روبرو می شوند.
در این مقاله قصد داریم به گوشه ای از این مشکلات بپردازیم تا زمینه آگاهی بیشتری در خصوص مشکلات جامعه دندانپزشکی فراهم شود تا شاید زمینه سازی برای بهبود شرایط و رفع بخشی از مشکلات باشد. داکتاپ در تهیه این مطلب با انجام نظرسنجی تخصصی میان صاحب نظران دندان پزشکی به بررسی این مشکلات پرداخته است.
سختی های رشته دندانپزشکی در دوران دانشجویی
شاید بتوان گفت یکی از اصلی ترین موضوعاتی که اکثر پزشکان و دندانپزشکان در دوران تحصیل با آن روبرو بوده و از آن ضربه می خورند، ضعف نظام آموزشی موجود است. ارائه مباحث تئوری و فقدان آموزش های عملی لازم، بازار کار دندانپزشکی را با حجم زیادی از فارغ التحصیلانی مواجه کرده که اغلب مهارت های لازم برای فعالیت در این حوزه را به درستی فرا نگرفته اند. دانشجویان دندانپزشکی در دوران تحصیل با مشکلات متعددی از جمله موارد زیر درگیر هستند.
- عدم تطابق مباحث تئوری و عملی
- مشکلات اقتصادی
- عدم همکاری و پاسخگویی مناسب کارمندان آموزش دانشگاه
- کیفیت نامناسب خوابگاه ها بویژه از نظر شلوغی و بهداشت
- مشکلات دندانپزشکان برای تاسیس مطب
همانطور که پیشتر اشاره کردیم هر ساله تعداد زیادی از فارغ التحصیلان وارد بازار کار این رشته می شوند و همین امر باعث شده تا شاهد رقابت زیادی در این حوزه باشیم. گذشته از این، مشکل تامین سرمایه برای اجاره مطب و تجهیزات دندانپزشکی نیز یکی از مهمترین مواردی است که دندانپزشکان در شروع کار با آن روبرو هستند.
به همه این موارد مسائل مالیاتی را نیز باید اضافه کنید. دندانپزشکان جوان در ابتدای تاسیس مطب درآمد زیادی ندارند ولی با این حال مجبورند که به اندازه دندانپزشکان با سابقه مالیات پرداخت کنند و این موضوع مدیریت هزینه های مطب را به امری دشوار تبدیل می کند. عمده مشکلات دندانپزشکان در زمان تاسیس مطب شامل موارد زیر می شود:
- مشکلات تامین مالی
- مشکلات مالیاتی بویژه برای سال اول
- جایابی مناسب برای مطب
- یافتن تعداد مناسب مراجعه کننده
مشکلات دندانپزشکان در خارج از محل کار
مشکلات کاری دندانپزشکان در زندگی شخصی آن ها نیز تاثیرگذار است. مشکلات جسمی مانند دیسک گردن و کمر ناشی از انجام حرکات تکراری و ایستادنهای طولانی مدت، قرار گرفتن در معرض رادیوگرافی و همچنین خطر بیماری های عفونی و همچنین ساعات کاری طولانی مدت و دوری از خانواده همه و همه از مشکلاتی هستند که دندانپزشکان در زندگی روزمره خود با آنها سروکار دارند. در کنار همه این ها می توان از دیدگاه کلیشه ای جامعه درباره ثروت و راحتی دندانپزشکان نام برد و این در حالی است که کمتر کسی از مشکلات و دشواری های حرفه ای دندانپزشکان آگاه است.
مشکلات دندانپزشکان در دوران کرونا
دندانپزشکی یکی از مشاغل پر ریسک در دوران کرونا به شمار می آید. دندانپزشکان برای درمان بیماران نیاز به تماس مستقیم با آنها دارند و در معرض ابتلا به ویروس کرونا و بسیاری از بیماری های عفونی دیگر قرار می گیرند. از طرف دیگر تعطیلی مطب ها در دوران کرونا دندانپزشکان را با چالشهای مالی زیادی از قبیل پرداخت اجاره تا حقوق پرسنل و … مواجه می کند. از جمله دیگر مشکلات دندانپزشکان در دوران کرونا می توان موارد زیر را نام برد:
- تحمل لباس های گرم و خاص بخاطر رعایت کرونا
- ریسک ابتلای دندانپزشکان به ویروس کرونا از طریق بیماران
- تعطیلی مطب در برخی ایام و نیز ترس بیماران از مطب منجر به کاهش مراجعه و در نتیجه کاهش درآمد میشود
- دشواری در تذکر به بیماران برای رعایت مسائل مربوط به کرونا
مشکلات دندان پزشکان با بیماران
هزینه خدمات دندانپزشکی به طور مستقیم وابسته به ارز بوده و با توجه به افزایش نوسان ارز دندانپزشکان همواره از بابت هزینه خدمات خود تحت فشار هستند. بیماران تا پیش از مراجعه و انداختن عکس از دندان ها بیماران تخمین درستی از تعداد و وخامت حال دندان های پوسیده و در نتیجه هزینه درمان ندارند. گاهی اوقات بیمار برای پر کردن یک دندان مراجعه میکند و با عصب کشی و روکش چهار دندان کار خود را به پایان میرساند.
تحمیل ناگهانی هزینه درمان که گاه مورد پوشش بیمه نیست ترس قابل قبولی برای بیمار ایجاد میکند که از مراجعه خودداری کرده و در عمل معالجه را سخت تر و پرهزینه تر می کند.
عمده مشکلات دندانپزشکان در رابطه با مراجعین:
- مشکلات مالی و اقتصادی بیماران
- ترس بیماران از دندانپزشک
- تحمل دندان درد از بسیاری از دردها دشوارتر بوده و بیماران دندان تا حدی آشفته تر و عصبی تر هستند
- رعایت بهداشت دهان(بویژه بوی دهان) توسط بیمار به دندانپزشک کمک قابل قبولی خواهد کرد
- ابتلا به بیماری های جسمی و روحی در محل کار(بویژه بیماریهای عفونی)
- نوسانات بزرگ ارز منجر به کاهش توان بیماران برای پیگیری مشکلات دندان هایشان می شود
- هرگونه سهل انگاری برای پزشک عواقب سختی دارد و باید دقت همواره در سطح مناسبی باشد
- تحریم ها گاه مانع ورود درست مواد با کیفیت میشوند
- دسترسی به مواد دندانپزشکی با کیفیت گاه چندان ساده نیست
مشکلات موجود در مسیر مراجعه بیماران به دندانپزشکان
بسیاری از بیماران با مراجعه به پزشک و مراکز درمانی مشکل دارند. این مشکل می تواند ناشی از مسائلی مانند ترس ناشی از ابتلا به کرونا یا بیماری های دیگر یا مشکلات اقتصادی از جمله عدم پوشش خدمات دندانپزشکی توسط بیمه ها و هزینه بالای درمان باشد.
- ترس از ابتلا به کرونا (در ایام کنونی)
- ترس از درد و صدای پرکردن دندان و مسائل وابسته به آن
- مشکلات اقتصادی و عدم پوشش مناسب بیمه ها
- بی اعتمادی درباره کیفیت مواد دندانپزشکی
سخن داکتاپ
مواردی که به آن پرداختیم تنها بخش کوچکی از مشکلات دندانپزشکان کشور بود و امید است که تعامل داکتاپ و جامعه محترم دندانپزشکان باعث ارتقای کیفی زندگی کاری دندان پزشکان و نیز افزایش کیفیت خدمات درمانی به مراجعه کنندگان شود. از هر پیشنهادی در این راستا استقبال خواهیم نمود پس با ما در تماس باشید تا درباره این تعامل به گفتگو بنشینیم.
دیدگاه ها